Tweed Run Budapest 2013 ősz

Tweed Run Budapest 2013 ősz

2014. március 27., csütörtök

Szerdai tweed kellék - 2014 - 13.hét



ART DECO
Szerző: Dörnyei András

Az Art Deco, ahogy a neve is mutatja, egy dekoratív művészi stílus, ami egyben rendkívül funkcionális is. A korai 1920-as években alakult ki, és a kreatív design minden formájára befolyással volt.
Legelőször az 1925-ös párizsi Világkiállításon jelent meg az Internationale des Arts D & eacutecoratifs et Industriels Modernes címú kiállításon, ahol a legnépszerűbb és legelismertebb francia művészek mutatták be munkáikat.
Ekkor azonban még senki nem nevezte az art deco-t art deco-nak.
A kifejezés maga - bár néhányszor már korábban is megjelent - ténylegesen Bevis Hiller 1968-ban megjelent Art Deco, a 20-as és 30-as években című könyve alapján lett világszerte ismert.
Az Art Deco, lényegében, egy modern értelmezése az őt megelőző művészeti mozgalomnak, a szecessziónak, illetve az Art Nouveau-nak.
De míg az Art Nouveau a sokszínű természeti környezetet mutatta be ívekkel, lekerekített élekkel, organikusan, egy természetes életérzést visszaadva, addig az Art Deco egy modern felfogásban újraértelmezte az Art Nouveau organikusságát, és annak naturalisztikus motívumait felváltották a cikázó geometriai, szögletes és áramvonalas motívumok.
A klasszikus Art Deco fő motívumai - az egyéb geometrikus formák mellett - a napsugarak és a nyilak lettek, amelyek merész, élénk színekben jelentek meg, mint a sárga, a lila, a rubin és a türkiz.
Az Art Deco az ékszerkészítéstől kezdve a plakátokon át a bútorokig, illetve a lakberendezési tárgyakig mindenhol megjelent. Természetesen a divatban is, de még különböző betűtípusokat is az art deco ihletett.

Mottó: A geometria az a művészet, amely hibás rajzokból helyes következtetéseket von le. Henri Poincaré

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése